Woord van het jaar 2022

Van Dale heeft klimaatklever uitgeroepen tot woord van het jaar 2022.
De definitie van het woord luidt: "activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek".

De leden van het Genootschap Onze taal kozen energiearmoede als woord van 2022.
Energiearmoede is "armoede die het gevolg is van de gestegen energieprijzen, die een groot deel van het inkomen van een huishouden opslokken".

In Duitsland heeft de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) het woord Zeitenwende (keerpunt in de geschiedenis) uitgeroepen tot woord van het jaar 2022. Het woord kreeg internationale bekendheid toen bondskanselier Olaf Scholz het eind februari in zijn toespraak gebruikte naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne. Met Zeitenwende wordt hier de ommezwaai in het Duitse defensie- en energiebeleid bedoeld.

Oxford Dictionary riep goblin mode uit tot woord van het jaar 2022 in Groot-Brittannië. Het woord verwijst naar een toestand die het best als volgt kan worden beschreven: lekker lui zijn, series of films kijken met lekkere snacks en dat liefst in onze meest comfortabele pyjama.